Gå til hovedinnhold

Papirfigurer – pappsløyd

Papir er et rimelig, svært fleksibelt og ikke minst allsidig materiale med et relativt lite negativt avtrykk på miljøet. Å lære seg å bruke dette på en konstruktiv måte har dermed i seg selv verdi.

Papir kan bruks til å lage avanserte skulpturer. Til høyre Modell für "Konstruktiver Torso", av Naum Gabo fra 1917/18", hvor en organiske form er skapt ved hjelp av rene flater.

Videre lar vi oss inspirere av den tradisjonen som fremdeles er levende i sørlige deler av Europa, f eks i form av den spanske fiestaen med store pappirfigurer som en sentral del av opptog og fest. Ikke minst fordi denne tradisjonen tar opp i seg samtidens kultur og kritikk av den politiske og økonomiske eliten.

Samtidig er tradisjonen med å bygge i papp og papir nært knyttet til den norske skolen. ikke minst tidligere, da materialkostnader var av stor betydning. I dag kan papp og papir være en fin måte å tenke og handle i forhold til resirkulering og gjenbruk.

Nedenfor en rekke bilder av studentarbeider ved HVL: figurer laget i papir og deretter kledd opp.

Her er det ikke jobbet eksplisitt med populærkulturelle referanser, men de teknikkene som er brukt er sammenlignbare med de vi ønsker å jobbe med for å iscenesette auditolocomotivene.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Auditolocomotiv

Det virtuelle og det fysiske: digitale, auditive automatoner, fiestaen, utformet i møte med tradisjonell pappsløyd blir til auditive og romlige installasjoner i bevegelse. Prosjektet var (i søknaden som fikk avslag  fra Kulturrådet) tenkt som møter mellom mellom det lydlige – audio – og det fysisk, programmerte – automaton – stedet i bevegelse – locomotion . Derfor Auditolocomotiv . Se hvordan én "tapning" av prosjektet endte opp i praksis. SKULPTURELT Mekaniske artefakter med definerte, bevegelige funksjoner ( Automatoner ) er en fin måte å bygge bro mellom kunst, skulptur, teater, mekanikk, matematikk og koding. Måten å jobbe på er leken og utprøvende og gir på den måten positive  og innovative møter med teknologi. Hvis vi vil at elever skal forstå betydningen av de teknologiene som omgir oss i hverdagen er digitale automatoner en ideell måte å introdusere de grunnleggende konseptene og sammenhengene mellom det digitale og det fysiske. Vi bygger i pappmac...

Auditolocomotiver i praksis

Selv om det følgende ikke er en systematisk undersøkelse av barns digitale kultur, fikk vi absolutt utforsket estetiske praksiser  sammen med en 6. klasse . Elevene har bygget og programmert automatoner – det vi kaller auditolocomotiver . Den opprinnelige ideen var at auditolocomotivene skulle bære med seg lydene (auditolocomotiv = objekter som bærer lyd i bevegelse), men dette byr på noen praktiske utfordringer. Vi endte dermed opp med å mikse lydene som har inspirert vesenene, og spille dette av via større høyttalere. Tre fulle dager med arbeid, med mange varierte oppgaver, på tvers av emner: Den opprinnelige tanken var ikke å utvikle et undervisningsopplegg, men vi kan kanskje si at dette har blitt en heldig bieffekt. Spennende uttrykk ble det i alle fall:

Hvordan forske på ungdomskultur

Foto:  www.maxpixel.net Prosjektet Auditolocomotiv vil undersøke ungdoms digitale kultur gjennom å involvere elever i et kunstprosjekt der de bringer inn elementer fra sine egne livsverdener. Livsverden (tysk Lebenswelt ) er et begrep som betegner den konkrete verden som hver av oss lever i. Begrepet ble klarest utviklet i fenomenologien , først av Edmund Husserl, som så livsverden som den individuelle bevissthetens levende horisont. Ungdomskultur og skole kan ses som motsetninger. Gert Biesta (2013) er en utdanningsforsker som ser undervisning som noe som kommer radikalt fra utsiden. Den tyske skoleforskeren Thomas Ziehe (2001) er inne på noe av det samme når han understreker betydningen av at skolen tilfører noe annet enn det som allerede ligger innenfor elevens erfaringsverden. Thomas Ziehe legger vekt på at barn og unge i mindre grad enn tidligere forholder seg til felles normer og referanser. – Tidligere ble finkulturen sett på som spesiell. Et tak over ...